Efter att ha spenderat två levnadsår på Mauritius känner jag att det är dags att dela med mig av öns kitesurfsmöjligeheter. Läs, enjoy och börja planera inför nästa års kiteresa!

Hela Mauritius har laguner runt om sig och det är ett fantastiskt vackert land. Dess grönblåturkosa klara vatten i kombination med vind gör det till mitt paradis på jorden. Jag har plockat kilometer efter kilometer på vattnet, och jag har njutit av det nästan varje sekund.   Åker man till Mauritius för att kita ska man åka dit någon gång under månaderna juli till och med oktober. Många kiteskolor säger att de blåser året runt – och visst, man kan få drömdagar även i Januari, då vattnet har samma temperatur som ett varmt badkar och då solen tycker på som mest, då kiteturisterna är långt ifrån stränderna, då man är i stort emsam i vattnet och då livet leker, men man bör inte åka till Mauritius i Januari och hoppas på allt för mycket vind. Åk istället när under svenska sommaren/hösten, då blåser det nästa dagligen, framförallt i Le Morne.   

Le Morne

De absolut populäraste stränderna återfinns på sydvästra Mauritius. I Le Morne är det nästan bara lyxhotellsområden och kitestränder. Det finns en nybörjarstrand som är långgrund vid lågvatten och där finns flera kiteskolor. Skulle gissa att det är ca fem olika skolor. Vattnet är relativt platt, sandbotten med vissa inslag av sjögräs/sjögurkor och längre ut är det koraller. Nackdelen med stället är att det kan vara väldigt mycket folk där. En dag kunde jag räkna till 160 kites i luften, samtidigt. Det är inte alls svårt att hitta dit, man kör till Le Morne, och sedan fortsätter man förbi Indian Resort, ut på en grusväg ända fram tills vägen tar slut. I nybörjarviken är det nästan alltid pålandsvind och det finns inte mycket att vara nervös för, förutom andras kitelinor.   Är man intresserad av vågor så finns det även vågspots i Le Morne. One-eye är ett av de mer kända ställena och även där kan det vara mycket folk. För att komma ut till vågorna kan man börja från nybörjarviken och kryssa sig ut, men rekommenderat är att stanna på första parkeringen man ser, när man börjar se kitesurfare i vattnet och utgå därifrån.

Vinden är alltid starkare i Le Morne än vad exempelvis windguru säger. Man kan ofta lägga till lite mindre än det dubbla i vindstyrka. Det är ett fantastiskt blåshål. Under högsäsongen går det bra att köpa mat på stranden för en billig peng (panini för ca 18kr) men under lågsäsongen är det medtagna mackor eller liknande som gäller. Det finns två riktigt bra hotell för kitesurfing. Det ena är Indian Resort och det andra är Hotel Mornea (kan vara under konstruktion). Hotel Mornea är billigt och man kan sova upp till fyra stycken i ett rum. Det är även det hotell som ligger absolut närmast nybörjarstranden.

Indian Resort är lite finare och då givetvis dyrare. Man kan starta kita rakt utanför dörren och det är inte alls lång transportsträcka för att ta sig ut till vågorna. Är man nybörjare så är det ca 7min strandpromenad till nybörjarstranden. Det finns minst tre andra hotell väldigt nära Le Morne-kitestränderna, men alla de andra hotellen hade lite för dyra förslag för att passa min budget, det låg inte heller lika perfekt till som de andra hotellen.

Ett annat boendealternativ är att hyra en lägenhet eller hotell norr om Le Morne. Jag bodde ofta på Tamarin Hotell, i Tamarin, 20min från Le Morne. Inte så dyrt och det är mysig stämning på stranden på kvällarna samt oftast fina solnedgångar.   Gillar man att vågsurfa så kan det ibland även vara möjligt att vågsurfa just där. I La Gaulette kan man få tag i en lägenhet och det brukar gå transporter mellan La Gaulette och Le Morne, annars kan man hyra en vespa eller en cykel. Där finns även lite smårestauranger och ett antal surfaffärer. La Gaulette till Le Morne med bil tar inte mer än 10minter. 

Anse La Raie

Vår hemmavik på Mauritius blev Anse La Raie. Det var en mindre yta på norra Mauritius, nära Grand Bay. Det kan vara lite svårt att starta om man är nybörjare, då vinden kan vara ostabil just vid stranden. Stranden har även ett antal träd och det är stenar där man går ut. Är man osäker kan man starta längre upp på stranden och gå ut i vattnet så är allt frid och fröjd. Här var det aldrig speciellt mycket folk, långgrunt och man kunde med enkelhet åka ut från viken och bara cruisa runt på på havet. Vid extremt lågvatten är det ibland väldigt grunt med det går oftast att köra. Det som är bra med Anse La Raie är att det ligger när Grand Bay. Grand Bay har ett stort utbudet av restauranger, uteliv, dagsaktiviteter så som katamaranturer, dykning, barer och.. turister.  

Sydöstra Mauritius, Pointe d’esny


Det finaste stället jag surfade på var på sydöstra delen av Mauritius. Här är det dock sällen supervind och vinden kommer oftast från fel håll. Stränderna kan även ibland vara avstängt för surfare, så jag rekommenderar inte att man åker dit ensam utan koll.   

Belle Mare

Belle Mare är fint, det är okej för nybörjare, men det är inte alls så långgrunt som man kanske önskar sig. Det finns mer hotell och små affärer kring Belle Mare, och där finns även fina driftdives som man kan göra om man är intresserad av det. Från Grand Bay till Belle Mare är det ca 45min i bil, och det avståndet gjorde att vi inte åkte dit allt för ofta. Det var aldrig mycket folk ute och körde, och utsikten man får utifrån vattnet är fantastiskt fin.

Rodrigues

Vill man helt bort från verkligheten så ska man ta inrikesflyg från Mauritius till Rodrigues. En ö med ännu större laguner än vad Mauritus har. Här finns ett hotell som ligger rakt vid vattnet, Mourouk Ebony Hotel. När jag var där bodde jag 20 minuter från stranden och var smått avundsjuk på de som bodde på Mourouk Ebony.  Denna Ö är bland det finaste jag sett, dykningen är oslagbar och vyerna man får om man tar en vespa och åker runt är helt outstanding. Jag surfade en dag, vädret tillät inte annat. Det fanns mins tre kiteskolor där. Jag kan tänka mig att det är okej bra för nybörjare, men det är svårt att säga. Det är i alla fall ett superfint ställe och inte alls lika bebott som Mauritius. Det är inte alls mycket turister, vilket  gör att det är mindre restauranger och aktiviteter runt omkring.  

Kläder och utrustning

Jag surfade aldrig i våtdräkt, men det hade garanterat varit skönt att ha en tunn våtdräkt under t.ex. juli månad. En lite tjockare rashguard duger, men de flersta andra körde i våtdräkt  och jag fick frysa en hel del på stranden. Ang storlek på kiten.. Jag körde under min tid på Mauritius en Slingshot Rally – 10m2, Cabrinha switchblade – 7m2 och North Evo – 10m2. Jag saknade en större kite vissa dagar och kunde alltid köra med min 7a i de starkare vindarna. När jag åker tillbaka nästa gång blir det med en Slingshot Rpm 12m2 och en 8m2 och sen satsar jag på att hyra om det behövs en mindre kite någon dag.

Landet i sig är så dyrt som man gör det. Jag spenderade inte speciellt mycket pengar, men då levde jag inte heller som en turist. Vi hade långtidskontrakt på vårt boende och fick rabatter på hotellen i och med mitt uppehållstillstånd. De flesta männsiskorna man träffar är vänliga och jag blev aldrig av med något på stranden, fast jag oftast lämnade både pengar och mobil lite här och var. Man ska veta att Mauritius inte visar sin absolut bästa sida vädermässigt i juli och augusti. Det är rätt svalt på kvällarna och det har oftast varit rätt tortt i några månader, så det brukar inte vara så grönt som man kanske föreställer sig (från t.ex. bilder i tidningar), men det är fortfarande obeskrivligt fint. Det finns en fisk som man inte bör kliva på om man faller när det är grunt och man befinner sig bland koraller. Det är stonefish. En vän som klev på den sa att det gjorde superont, hela hans ben svällde upp och han önskade ingen annan samma otur. Jag satte ned mina fötter väldigt många gånger och klev aldrig på någon, så min egen erfarenhet säger att det är rätt lugnt så länge man befinner sig på sandbotten.   De dagar det inte blåser, vad gör man då!?  Det finns alla möjliga dagsaktiviteter, man kan springa i bergen, hyra cykel, åka zipline, bada, sola, se huvudstaden, dricka en drink, rida på stranden, ta en massage, åka speedboat, dyka, snorkla, paddla kanot bland mangroveträsk, djuphavsfiska , ha det romansikt och massa massa mer.   

Under min tid på Mauritius fick jag äran att krascha bland 6 rockor. Rockorna tog fart och flög upp ur vattnet i samma veva som jag landade utan balans. Enligt alla andra blev rockorna räddare än vad jag själv blev – men det har jag svårt att tro.   Jag hann dricka flera lite saltvatten, jag hann bränna sönder rygg och näsa många gånger om och jag hann slå mig.. Men jag hann också se delfiner, jag fick vinka åt havssköldpaddor som gick upp till ytan och jag fick köra i ett antal vackra solnedgångar.  Det är med fina minnen och stor längtan tillbaka som jag skriver detta inlägg. Jag älskade att kita på Mauritius och spenderade så många helger som jag bara kunde i Le Morne och Anse La Raie. Jag kommer garanterat att åka tillbaka många gånger om!