Det var en artikel i DI  (internationella kvinnodagen) om hur kvinnor ska kunna ta större plats i techvärlden. Rubriken löd ”Vi uppmuntras bara bli prinsessor och delfintränare”. Jag skummade artikeln och den var inte alls dålig, men det var just rubriken jag inte klarade av.   ”Jag tror att det handlar om att börja jobba med tjejerna när de är mycket yngre. Att få dem att börja koda i skolan och att börja uppmuntra tjejer att jobba inom tech. Vi blir bara uppmuntrade att bli prinsessor och delfintränare.

Vissa dagar när jag var liten, kunde jag gå över till min vän och bara leka med barbiedockor – i timmar. Jag älskade dem. De dagar man fick göra om i sitt eget dockhus, sätta tapet och lister, måla om väggar. Den fantasivärld man byggde upp, de händelser som utspelade sig, de äventyr som dessa dockor fick uppleva – jag ångrar det inte för en sekund. Vår fantasi om vad dessa dockor kunde uppnå tror jag fick oss själva att våga satsa och drömma. Kunde barbie i en fantasivärld så kunde minnsann vi. Idag kan jag inte förstå hur man kunde bry sig om huruvida det var pinsamt eller inte. Ville man leka med barbie så var det givetvis det man skulle göra. Ville man bli prinsessa – skulle man givetvis få drömma och leka om just det!

När jag blev äldre höll jag på med friidrott och sjöng i kör, jag spelade fotboll, åkte mycket skidor, hängde i tjejgäng och idag är min största hobby kitesurfning och att vara i fjällen. Jag har alltid valt mina intressen utifrån de som varit kul för stunden, roligt, utmanade och spännande. Jag fick våga drömma om att bli rockstjärna, advokat, fotbollsproffs, prinsessa och delfintränare.   Ingen av dessa drömmar eller intressen konkurrerade med det faktum om att jag idag har en master i datateknik och jobbar inom ett start-up företag i techbranchen.

Istället för att bortse om viljan att bli prinsessaså  borde man stötta den till döden och tillbaka, för vad ingen liten vill höra, är vad man inte klarar av eller vad man inte kan eller bör bli. Låt det istället vara coolt att vara prinsessa, låt mig få växa upp och bli prinsessa. Låt mig vara den prinsessa jag är idag. Man ska inte behöva få flickor att ändra på sig för att de senare i livet ska passa in som ”ingenjörer”. Det är rätten att få vara den man är man ska värna om – för inom IT-industrin, där kommer alla att behövas så småningom – oavsett om man är prinsessa eller ej.