Innan min syster var på besök hade jag inte mycket planer på att ta dykcert. Efter ord som ’Nattdyk är det bästa jag gjort i hela mitt liv’ var det dock svårt att låta bli att ta det när man bor i ett dykmecka.

Det är som Ariel sjunger i Sjöjungfrun, en helt ny värld. För mig blev dykningen ett sätt att slappna av. Jag har en tendens att tala mycket, och under vattnet blev detta omöjligt. Ingen kunde störa och man blev ett med naturen. Att befinna sig 30m under ytan får mig att känna ett äventyr och ett lugn som annars bara finns 2 mil från bebyggelsen hemma i fjällen.

När vi dök höll vi oftast till på norra delen av Mauritius, Perebere. Under våra dyk hann vi dyka med vattensköldpaddor stingrays och eagel rays, vi hann se delfiner, vackra koraller, tonfiskar i stim, kingfish, drakfiskar, hummer, krabbor och mycket mycket mer.

Vi gjorde några driftdive i Belle Mare. Detta innebar att man startade på ett ställe, där man bottnade, sedan lade man sig i strömmen som drogs ut från stranden ut i havet och blev sedan upplockade av båt. Det är lite läskigt att bli dragen framåt i fart, men på något sätt så tar man sig in bakom stenar som man kan hålla sig fast vid för att bara ligga och titta på de stim som valt att ligga mitt i strömmen och vänta på sina byten. Vi simmade uppåt en gång för att passera förbi en klippa och just som jag ska ta mig över svävar en stor rocka över mitt huvud. Drömsyn att se dem i fart underifrån. Ett driftdive är till skillnad från ett vanligt dyk väldigt fysiskt jobbigt om man inte slappnar av. Detta märktes tydligt på de två herrar som en gång var med. De hade skrubbsår överallt och nollkoll på en sådan enkel sak som att det är lättare att ligga i strömmen om man inte ligger i 90-graders vinkel mot den.

Det är en otrolig upplevelse och det är både klart och fint vatten. Jag rekommenderar varmt min vän Ludo på Octupus diving center, den heter finns på: http://www.octopusdivingcentre.com

Bästa platserna skulle jag säga är Silver start wreck (35m), Tuna wall (41m) och Anemone garden (tror att det är max 18m djupt).